28.03.2024

Український параолімпієць Олег Іваненко переплив Босфор і встановив рекорд

Олег Іваненко встановив новий рекорд України в категорії «Людина, унікальні можливості, марафони».

Олег Іваненко – перша людина на інвалідному візку в Україні, яка переплила протоку Босфор, – 6,5 кілометра. До того ж, він єдиний, хто подолав відстань між Азією та Європою зусиллями однієї руки та біцепсу, не зупиняючись.

Заплив відбувся 22 липня, понад чотири сотні українців та ще дві тисячі людей з різних країн уплав підкорювали протоку Босфор між Європою та Азією у турецькому Стамбулі. Шість із половиною кілометрів треба було подолати щонайбільше за дві години – саме на такий час Босфор закрили для кораблів.

Цей захід щорічно організовує Національний олімпійський комітет Туреччини з 1989 року. Він став світовим брендом, залучаючи щорічно плавців із понад сорока країн.

Але до цього року жодного плавця з такими фізичними ураженнями, як у Олега Іваненка, ще не було. Він став першим, хто проплив 6,5 кілометрів без зупинки з Азії в Європу зусиллями однієї руки, одним біцепсом.

Нагадаємо, минулого року, 28 червня, Олег Іваненко встановив рекорд із тріатлону, який зафіксував представник Національної книги рекордів. Олег за 35 із половиною годин подолав 228 кілометрів, працюючи лише кистями рук.

%d bloggers like this: