19.03.2024

Український художник побив 9 рекордів

Художник і меценат з Вінниці Володимир Козюк потрапив до “Книги рекордів України” в 9 номінаціях у галузі мистецтва та історії, розповідає Культпростір. Його відзначили у категоріях “Колекції” і “Фотографії” за найбільші добірки знімків і листівок, створених на початку ХХ століття, народних ікон з Поділля та світлин людей у вишиванках. А також в номінації “Благодійність” за те, що художник подарував музеям України найбільшу кількість. експонатів із власної приватної колекції.

12 квітня у київській галереї М17 відбулося відкриття виставки “Барви духовного простору”, де були представленні роботи з колекцій Володимира Козюка, що зробили його рекордсменом, а також живописні картини, створені самим Козюком. До експозиції увішли старовинні ікони, дореволюційні листівки та фотографії із зображеннями українських хат.

Володимир Козюк широко відомий як живописець. У пейзажах, які є провідним жанром у творчості художника, він дарує своїм глядачам свій “фірмовий” настроєвий мікс, в якому до основної ліричної ноти додається епічна або драматична романтика образу. В його пейзажних роботах – природа багатьох куточків світу: тут і хата під Вінницею і вершини Мачу-Пікчу, і тихі береги, на яких пройшло дитинство Володимира і бурхливі потоки річок тих країв, в яких довелось побувати митцю. Художника заворожують своєрідні ефекти освітлення, сезонного стану природи, за якими він вирушає на пленери, не зважаючи на напружений графік життя. У живопису Володимира Козюка відчутно насолоду фарбою – він знаходить суміші, які надають багатозначність і виразність кольору, накладає різнотонові шари, які засвідчують і збагачують звучання кожного з них.

Фотороботи Володимира Козюка були представлені на виставках у Польщі, Японії, Італії. Значну частину робіт художника придбали: В. Ющенко, Л. Кучма, П. Дорошенко, Т. Петрененко, Н. Матвієнко, А. Хостікоєв, Н. Сумська, Б. Бенюк, Г. Чубач. У співавторстві з архітектором Вінниці С. Царенком у 2008 році створено науково-популярне за змістом і репрезентаційне за виглядом видання – альбом “Вінниця. Погляд у минуле”. Також Володимир Козюк надавав свої авторські фото й листівки з колекції для ілюстрацій видання “Вінниця. Історичний нарис”. Серед останніх гучних виставок митця – експозиція фото та живопису “Світ української душі” у Центрі фольклору та етнографії інституту філології КНУ ім. Т. Шевченка та виставка світлин “Україна розцвіте!” у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Більшість робіт цієї експозиції увійшли до альбому “Вінниччина – серце України”.

Офіційний сайт художника за посиланням >>>


%d bloggers like this: