28.03.2024

Журналіст Ігор Лич: Олег Іваненко – колишній паралімпієць, а нині успішний політик

Матеріал спортивного журналіста Ігора Лича на порталі «Моя Київщина» про депутата Київської обласної ради та голови Наглядової ради Національного проекту «Книга рекордів України» Олега Іваненка.

Успішним людям властиво змінювати світ навколо себе – і, як правило, відбувається це в інтересах усього суспільства. Броварчанин Олег Іваненко – людина, безсумнівно, успішна: відомий у місті приватний нотаріус, що надає при цьому безкоштовні консультації громадянам і депутатам Броварської міської ради, який сам проторював шлях до політики. Прямий і діловий, він з дитинства звик бути лідером. Зараз йому тридцять п’ять років – свій духовний і особистий вік він сприймає природно.

Народився і виріс Олег у Броварах. Навчався в одній із найкращих шкіл міста, № 9. Тривалий час дуже серйозно займався плаванням під керівництвом досвідченого фахівця Віктора Турчина. Але у віці шістнадцяти років, невдало пірнувши в річку, Олег отримав важку травму шийних хребців. Лікарі тоді констатували, що сидіти в колясці зможе тільки через рік. Та з допомогою батьків йому вдалося знайти себе і продовжувати жити далі. Вони знайшли в Києві невеликий реабілітаційний центр, який очолював колишній баскетболіст, піднявши у свій час себе після важкої травми, – вже через три місяці він зміг стояти в колінному упорі горизонтально. А якби не робив нічого, то за рік відбулися б зміни структури кісток в трофіці м’язів, і виправити все це було б уже неможливо. Велику роль зіграла  спортивна підготовка, яка дуже допомогла. Він продовжував плавати, хоч вже й в іншому ракурсі, спробував свої сили в паралімпійському спорті.

 Параолімпієць Олег Іваненко побив 9 рекордів України з плавання. Для професіонала – це звично, а для цієї людина – справа честі, сила волі, особисте захоплення. Навіть паралізовані ноги не стали перешкодою для здобуття високих результатів. Олегу належить світовий рекорд в плавання на 50 метрів стилем батерфляй із затримкою повітря та інші визначні досягнення. Але з часом ставало все важче виділяти час для тренувань. Адже, щоб бути у належній формі, потрібно було два рази на день проводити тренування, тому з «великим» спортом було покінчено. Олег Валерійович організатор та меценат багатьох турнірів і змагань. Так в 2009 році було проведено на базі БВУФК Міжнародний турнір із сидячого волейболу, кілька разів поспіль був разом із ГО «Прагнення» ініціатором раллі для людей із обмеженими можливостями «Каштани Київщини» тощо. Має багато державних нагород і відзнак, а у 2007 році удостоєний почесного звання «Гордість країни». З 2010 по 2015 роки був депутата Броварської міської ради, а з 2015 – обранець від Броварів в Київській обласні раді. Скрізь Олег Валерійович робить все, щоб його виборцям було за нього не соромно.

Олег Валерійович Іваненко справжня гордість спорту й приклад для наслідування, бо він наочно довів, що людина, коли захоче, здатна перебороти всі життєві негаразди і продовжувати жити і боротися, не зважаючи ні на що!

%d bloggers like this: