29.03.2024

Sound produser Юрій Лич увійшов до Книги Рекордів України. ФОТО, ВІДЕО

8 квітня у одній з найпрофесійніших українських студій звукозапису «Oshermix» відбулася реєстрація чергового Рекорду України. Рекорд у категорії «Мистецтво» встановив  sound produсer Юрій Лич, на рахунку якого унікальна кількість компакт-дисків – з 1997 року і по наш час записано, зведено та відмастеровано 200 CD компакт-дисків.

Привітати переможця та зафіксувати рекорд до київської студії звукозапису приїхав Директор Національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчібій. Також на церемонії нагородження були присутні Діма Гершензон, Віктор Павлік, Віктор Гордєєв та Алла Лич.

Юрій Лич один із самих талановитих саундпродюсерів України, Голова Київського обласного осередку Спілки звукорежисерів України. Досвід роботи в сфері продюсування звуку більше 20 років. З 1997-2017 було записано і відмастеровано, зведено – 200 компакт дисків, не враховуючи синглів і треків, які не входили в компакти, відео-концерти.

У фіналі Євробачення в різних країнах світу продукція від Юрія Лича брала участь 4 рази – Злата Огнєвич, Марія Яремчук, Світлана Лобода та Гайтана. За цей термін записано і зведено також 15 зальних концертів –  Ані Лорак, Віктор Павлік (3 концерти), група «Океан Ельзи», група «Тік», Наталя Могилевська, гурт «Cool Before», «Плач Єремії», Ярослава, Олег Гаврилюк, Олег Шак, Ассія Ахат, «Воплі Відоплясова», дует «Світязь», Альона Вінницька та Олексій Глизін.

З 2007 і по сьогоднішній день Юрій Лич працює в компанії «Lavina Music» («Lavina digital») на посаді директора студії. В Україні студія Юрія Лича дуже затребувана: існує навіть негласна приказка, що на людину, яка звернулася до цієї студії обов’язково чекає успіх. Роботи, в яких Юрій Лич є саундпродюсером завжди мають великий успіх. Вони з задоволенням приймаються на радіо і телеканали. Кожен день його работи Ви слухаєте в різних ефірах. Юрій Лич постійно щось винаходить в світі звуку для себе і своїх замовників, а так само в світі звукозапису.

Юрій Лич вперше в Україні в 1998 році здійснив поканальний запис з концерту. Це були концерти Ані Лорак, групи «Cool Before». Багато говорили про те, що за кордоном це роблять, але у нас цю технологію ніхто не знав, і інтеренет тоді ще не існував, книг в Україні таких не було, де можна було б це взяти. Юрій Лич сам придумав цю систему запису, без чиїхось консультувань та підказок. Надалі, він передав ці знання іншим звукорежисерам і зараз такою системою успішно користуються багато фахівців України. Поканальний запис необхідний був для того, щоби потім в студії відредагувати неточності з боку музикантів та виконавців.

Юрій Лич завжди знаходить більш цікаве звучання треку, ніж цього очікують навіть самі замовники. На відомій в Україні студії «Династія» працював з 1997 по 1999 рік, займав посаду звукорежисера та саундпродюсера. У 1999 році Юрій Лич впровадив в Києві і в Україні процес – мастеринг, раніше це у нас майже ніхто не наважувався робити.  У 2003 році працюючи над проектом співачки Гатайни, Юрієм Личом була віднайдена система плейбек, яка раніше теж не практикувалася в Україні і піддивится це було ні в кого.

У 1999 році Юрій Лич відкрив власну студію. 3 2004 року з появою на студії головного помічника Юрія Лича та талановитого маркетолога Алли студія поступово набирає інтенсивного розвитку та розширення. За 18 років в назві студії три рази відбувається ребрендинг, це пов’язано зі зміною місця розташування студії. Коли студія базувалася в маленькому приміщенні неделеко від лісу, на околиці Києва вона називалася «Forst lab», потім студія переїхала в центр міста, (колишня назва втратила свою актуальність) і отримала назву «Lych studio», але назва не прижилася, так як всі продовжували говорити, що їдуть на студію Лича, а не Лич Студіо. Перейменували в «Студія ЛичА».  Але ребрндінг відбувся ще раз і тепер студія має назву «Oshermix» – це та назва, яка більш сильно відібражає бачення особистого бренду.

На сайті Oshermix.com в розділі дискографія можна простежити як змінювалася назва студії і скільки дисків там записано. З плином часу, виробництво дисків в Україні вже не користується великою популярністю, так як всі альбоми викладаються в інтернеті, тому з 2013 році ми можемо спостерігати менш активний попит на ринку шоу-бізнесу до випуску дисків на заводі, замовники нову музику відразу викладають в інтернет, де слухачі мають можливість завантажити вподобану композицію в хорошій якості.

До звукорежисерської кар’єри Юрій Лич займався своєю музичною кар’єрою, яка почалася з Будинку Культури його рідного селища (тепер місто) Буча, в якості керівника вокально-інструментального ансамблю, в якому співав і грав одразу після школи. Потім працював в Київському Об’єднанні Музичних ансамблів (Кома) м.Київ. Працював в Черкаській філармонії в українській рок-групі «XX-століття», одночасно звукорежисером і вокалістом.  Глядачі не могли второпати, що звукорежисер переодягався і співав відділення, а потім знову йшов за пульт. Вони ніяк не могли впізнати в сміливому, красивому та талановитому вокалісті простого звукорежисера. Аналогічного випадку в Україні не було і в цьому також виражаться унікальність цієї людини.

За контрактом в оригінальному фольклорному дуеті «Iouri II» ( «Два Юрка») Юрій Лич працює 9 років в Європі і колесить по різних країнах. Диск і касети «Iouri II» («Два Юрка») продавалися там з успіхом. В Україні цей диск і зараз має велику популярність, нові покоління українців виховуються на цій музиці. В диск «Два Юрка» увійшли кращі народні пісні, а сам диск увійшов до золотої колекції музичної спадщини України. Цей диск має особливий саунд, тому він дуже популярний не тільки у дорослих, а й посеред молодшого покоління. Унікальність цього дуету була в тому, що дві людини одночасно грали на 4 музичних інструментах і співали, – це теж вигадав Юрій Лич. Кращі українські народні пісні записані в реальному часі на двоканальний рекордер в дуже цікавому стилі. Двоє людей одночасно грають на 4-х інструментах і співають, і ніяких виправлень не було зроблено – це фантастичний результат. Дует «Два Юрка»: Основний вокал – Юрій Лич (губна гармошка, гітара). Юрій Регін – маленький акордеон, (бек-вокал, ножний бубон).

Юрій Лич – це відомий sound produser  який ніколи не зупиняється на досягнутому. Він йде на багато кроків попереду всіх в світі звуку і здатний на винахід різного роду іновацій в ньому.

%d bloggers like this: