19.03.2024

КРУ: Рівненські студенти 48 годин безперервно читали «Повісті минулих літ»

За дві доби “Повість минулих літ” перечитали майже 14 разів. Досягнення зафіксоване в Книзі Рекордів України, як безперервне почергове читання прозового твору. Це досягнення – студентів-філологів Рівненського державного гуманітарного університету. Стартував марафон в День української писемності та мови, коли також вшановують пам’ять Нестора Літописця.

 “Повість минулих літ” Нестора Літописця студенти української філології безперервно читають майже дві доби. Стартували опівдні в День української писемності та мови – 9-го листопада. Цим і пояснює вибір твору один з організаторів марафону Віталій Скоропляс. 

– Деякі курси вже проходили за програмою цей твір. Але до того ніхто не читав і особливо не готувався. За день до початку встановлення рекорду ми сходили в бібліотеку, взяли примірники. Ми запропонували всім охочим долучитися до встановлення рекорду. Потім склали список з охочих і розподілили, хто в який час читатиме, – розповідає студдекан факультету української філології РДГУ Віталій Скоропляс.

 На участь в марафоні зголосилося 50 студентів різних курсів. Богдана Мельник читає, а Наталія Силін стежить за текстом, щоб забезпечити безперервність. Читці змінюються щопівгодини. 

Богдана Мельник, третьокурсниця факультету української філології РДГУ:– Спочатку починаєш з ентузіазмом. А потім вичерпуєш всі сили. Найважче було – це біль в горлі, мабуть. Тяжко читати. Добре, що воду можна попити. Трішки спали, звичайно, але деякі студенти не спали взагалі. Це тяжко, але в передчутті цього результату – прекрасне відчуття.

 Завершує дводобове читання “Повісті минулих літ” Віталій Скоропляс. 

Марина Сойко, третьокурсниця факультету української філології РДГУ:– Сьогодні ви бачили, як закінчився рекорд факультету української філології з безперервного прочитання “Повісті минулих літ”. Можу сказати, що було повністю прочитано 13,5 разів. До 14-го трішки не дочитали.

Віталій Іваницький, експерт Національної книги рекордів України:– Ви вперше в Україні прочитали за 48 годин прозовий літературний твір “Повість минулих літ”. Диплом підтверджує факт реєстрації досягнення рекорду України. До слова, рекорд безперервного читання поетичного твору в Україні належить студентам “Острозької академії”. У 2014 за 456 годин 3 тисячі учасників перечитали “Кобзар” Шевченка 45 разів. 

%d bloggers like this: