28.03.2024

Паралізований Олег Іваненко встановив рекорд України, за 35 годин без сну подолавши 228 км тріатлону Ironman

Сьогодні, 28 червня, близько третьої години дня жахливо втомлений, але щасливий спортсмен-інвалід з Броварів (місто-супутник Києва) 38-річний Олег Іваненко фінішував на 228-кілометровій дистанції тріатлону Ironman («Залізна людина»).

Здорові учасники в Ironman пропливають чотири кілометри, потім намотують на велосипеді 182 кілометри, на закінчення пробігають марафон (трохи більше 42 кілометрів). Велосипед і біг Олегу недоступний, тому він замінив їх їздою на двох видах колясок: спочатку на триколісному хендбайку (оснащений ручкою, яку спортсмен обертає, як педаль), потім на візку, який рухається завдяки тому, що людина крутить руками колеса.

Як уже повідомляли «ФАКТИ», старт відбувся у вівторок 27 червня о четвертій годині 10 хвилин в Києві навпроти церкви Святителя Миколая Чудотворця на Водах. Іваненко проплив по Дніпру чотири кілометри. Потім його пересадили на хендбайк, і він поїхав в сторону Броварів до селища Кіпті.

– Олега супроводжували поліцейська машина і два мікроавтобуси з групою підтримки, – каже тренер Андрій Тананаєв. – Погода стояла спекотна, тому ми періодично поливали Олега водою, наділи йому на голову бандану (це особливо важливо через те, що у нього серйозні проблеми з терморегуляцією – Авт.).

Іваненко є депутатом Київської обласної ради від Броварського району. Коли проїжджав села, в яких він обирався, жителі осіб по 50 виходили привітати, сказати слова підтримки. У двох з них Олегу вручили короваї. Доїхавши до Кіптів, він, відправився в зворотний шлях. Адже протяжність дороги в обидва кінці становить якраз необхідні 182 кілометри. Вночі було особливо важко – давалася взнаки втома, хотілося спати, верхній плечовий пояс німів, але Олег завзято крутив ручку. Правилами Книги рекордів України, представники якої були весь час з нами, дозволяється робити невеликі перерви. За ніч Олег зробив три зупинки по 15 хвилин кожна. В цей час масажист робив йому масаж, лікар контролював стан, ми давали спеціальне спортивне харчування, вуглеводні батончики, бульйон, курку, суп.

Рано вранці Олег добрався до Києва. Залишалося проїхати по біговій доріжці Національного спортивного комплексу «Олімпійський» марафонську дистанцію – 102 кола. Він впорався з цим завданням за 10 годин.

Фініш тріатлону «Залізна людина» планували провести на Хрещатику. Але сьогодні вранці передумали – важко буде їхати на візку по загаченими машинами центральними вулицями. Тому переможна точка була поставлена ​​на «Олімпійському».

– Досі ніхто в світі з настільки важкою інвалідністю, як у Олега дистанцію Ironman не долав, – каже представник Книги рекордів України Ігор Підчибій. – Так що його досягнення не тільки національне, а й світове.

– Я чотири з половиною місяці посилено готувався осилити цей триатлон, – заявив Олег Іваненко. – Звичайно, на дистанції було важкувато, але я людина наполеглива, ні на секунду не сумнівався, що поставлену мету досягну. Організм витримав, шкіра на руках – теж. Коли їхав 182 кілометри на хендбайку, був в шкіряних рукавичках. Пересівши на коляску, в якій потрібно крутити колеса руками, одягнув дві пари спеціальних синтетичних перчаток. До того ж помічники заклеїли мої долоні лейкопластиром.

Нагадаємо, «ФАКТИ» в колишні роки неодноразово писали про Олега Іваненка. Він отримав важку травму в 16 років, невдало пірнувши у воду. Кілька годин пролежав на мілині, поки його випадково не знайшли рибалки. Після цього була складна операція і багато років реабілітації. Весь час поруч був і залишається батько Валерій Іванович. На наступний день після того, як з Олегом сталося нещастя, звільнився з роботи і присвятив весь свій час синові. Три чверті тіла Іваненко не працює, але це не стало перешкодою тому, щоб вступити до вузу, стати процвітаючим нотаріусом, власником юридичної фірми. Він сам водить «Мерседес» з ручним керуванням.

У 2007 році Іваненко встановив національний рекорд: проплив стилем батерфляй 50 метрів, не зробивши жодного подиху. У тому ж році він став лауреатом Національної премії «Гордість країни» (проект Фонду Віктора Пінчука, який реалізується спільно з телеканалом СТБ та газетою «ФАКТИ»).

Фото Сергія Тушинського, «ФАКТИ»

Фото з соцмереж:

%d bloggers like this: