29.03.2024

Вашківецька Переберія: буковинська Маланка увійшла до Книги рекордів України

Вже 10 років поспіль у м.Вашківці, Чернівецької обл. проходить традиційне дійство «Вашківецька Переберія». Під час свята усі бажаючі переодягаються у різні маланкові персонажі, ходять від хати до хати, прославляють Василя та Меланію, відганяють злих духів від осель.

Цьогорічна переберія запам’ятається учасникам та всім українцям ще і встановленням нового Рекорду України.  14 січня експерти Національного проекту «Книга рекордів України» зафіксували під час маланкового дійства рекордну кількість осіб, які переодягнені у маланкові костюми.  Зафіксовані результати – 468 учасників. Рекорд України встановлено в категорії «Масові заходи».

«Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному історичному етапі знову набувають популярності. Народ існує, поки існує його мова, звичаї та традиції – те особливе, що вирізняє його серед інших народів. Збереження народних традицій – запорука гідного майбутнього», – зазначила присутня на святі експерт Книги рекордів України Юлія Бичай.

Новоспечені рекордсмени отримали від представників Національного проекту «Книга рекордів України» відповідні дипломи. Так, дипломом Книги рекордів України нагороджено Вашківецьку міську раду та громаду м.Вашківці в особі міського голови Миколи Перча.

%d bloggers like this: