19.03.2024

Колекція з 47-ми механічних звуковідтворювальних машин визнана рекордною в Україні

Книга рекордів України поповнилася ще одним досягненням – найбільшою  в  Україні  колекцією механічних звуковідтворювальних  машин! Автором колекції є Олександр Донець. Рекорд України зафіксовано в категорії «Унікальні колекції»

Опис  досягнення: у колекції представлена вся лінійка механічних   звуковідтворювальних   машин.  Починається   колекція   фонографом  Едісона   (перший  запис голосу людини).  Далі   представлені  грамофони  та  патефони різних модифікацій і розмірів.  У тому числі  унікальний грамофон   фірми   Montgomery   Ward    (США 1946р.),  в   якому  рупор  і  звукознімач  розташовані  в  кришці   апарату товщиною 4 см. Завершує   колекцію  електромеханічний патефон фірми Electrola (Німеччина) зразка  кінця 30-х років 20 століття  з  гібридним   двигуном, який  дозволяв  використовувати  як  механічну силу, так  і  електричне   живлення.  Це було абсолютним  нововведенням того часу.  

Зафіксовані  результати:  загальна  кількість  експонатів – 47 одиниць.

Як зазначає автор колекції Олександр Донець, початок колекції йде в середину 20 століття і був покладений дідом Олександра, який придбав перший патефон заводу м. Молотов. На згадку про діда Олександр повністю його реставрував Саме на цьому патефоні він слухав дитячі вірші у виконанні Агнії Барто, а подорослішавши – пісні у виконанні Марка Бернеса і Леоніда Утьосова.

У колекції представлено 3 апарати фірми Братів Пате (Франція). На одному з апаратів дбайливо зберіглася бирка, де вказана дата продажу 14.07.1912р. та  модель – №70. Саме від назви цієї фірми на просторах колишнього СРСР за портативними грамофонами закріпилася назва Патефон У 1907 році службовець цієї фірми запропонував помістити рупор всередину корпусу. Отриманий грамофон був набагато менше, своїх родичів та мав меншу вагу. Хоча в масове виробництво їх пустила фірма DECCA в 1913 році і призначалися для застосування збройними силами Англії в польових умовах. Один з таких портативних грамофонів представлений в колекції.

Рідкісний екземпляр колекції – це грамофон фірми «Montgomery» (США) 1956 року, в ньому звукознімач і рупор розміщені в кришці апарату.

Одним з найулюбленіших грамофонів в колекції – це грамофон Торговельної марки S.C.M. – «Saturn» (USA). Викликає захоплення форми тонарма, який колекціонери ласкаво називають «свинячим хвостиком». Унікальність цієї моделі у тому, що корпус декоровано ілюстраціями пейзажу початку 20 століття.

Важливе місце в колекції займає фонограф Едісона, який не дивлячись на вік в повному робочому стані. Саме завдяки цьому винаходу вперше у світі почули не мелодію, а голос людини і музику. На відміну від звичних нам пластинок, відтворення звуку здійснюється з звукових доріжок, записаних на валики – циліндр Едісона. І нехай наше вухо вже чітко не чує голос, записаний на циліндрах, але це неймовірно поринуть у звуки рубіжу 19-20 століть, які записав сам Томас Алва Едісон. Немов ви разом з ним підбираєте нитку розжарення до звичної нам, в 21 столітті, лампочці.

Кожен раз поповнюючи колекцію новим експонатом, Олександр цікавився його історією, часто руйнуючи міфи. Так, наприклад, в СРСР випускався міні патефон, який отримав назву «Окопник» або «Агітаційний». Цей патефон використовувався у II світової війни комісарами Червоної Армії на передовій для підняття бойового і патріотичного духу бійців. Але розбираючись в історії цієї моделі з’ясувалося, що це не унікальна розробка радянських інженерів, а плагіат (копія) швейцарського патефона фірми «Thorens» модель Excelda зразка 1935 року.

Така ж історія повторилася і з найпопулярнішим патефоном СРСР, який вироблявся на більш ніж 10 заводах СЗСР з 1930 по 1959 рік. Він  є копією патефона англійської фірми «His Master’s Voice».

На цьому дивовижні історії колекції не закінчуються. Ми всі прекрасно знаємо про фірму «Ferrari». Це ім’я і марка асоціюються у всіх з потужним, дорогим і престижним автомобілем. Але Енцо Феррарі залишив свій слід і в історії грамофонів. Ось цей слід є  в цій унікальній колекції у вигляді двигуна для патефона. Енцо був главою гоночної команди Альфа Ромео. Після розбіжностей в 1939 році Феррарі йде і засновує компанію, що виробляє запчастини для інших гоночних команд, не забуваючи про свою мрію виробляти власні гоночні автомобілі. Для поповнення капіталу Енцо Феррарі виробляє не тільки запчастини для авто, а й різну побутову техніку. У цьому числі двигуни для грамофонів.

%d bloggers like this: